“Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt” Projesinin uluslararası ağ kurma etkinliği 11 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Ağ Kurma Etkinliği, projede bugüne kadar yapılan çalışmaların tanıtılması, bu faaliyetler sonucunda proje çıktılarının daha fazla incelenmesi ve bulguların bir araya getirilerek hedef kitle farkındalığının artırılması amacıyla gerçekleştirildi.

Bu kapsamda öncelikle SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, yapmış olduğu açılış konuşmasında, ülkemizde süt ve süt ürünlerine sektörüne yönelik verileri paylaşarak, çiğ süt kalitesi konusunda ülkemizde son durumu paylaştı. Ayrıca AB’ne üyelik sürecinde var olan tarıma ilişkin fasıllardan bahsederek, yürütmekte olduğumuz bu proje ile fasılların ilerlemesine katkı sağlayacağını belirtti.

Projenin artık sonlarına yaklaşıldığını, Türkiye süt sektörünün durumunun analiz edildiğini, AB ülkeleri ile bir karşılaştırma raporunun oluşturulduğunu, tüm verilerin ve bilgilerin toplandığını, bu etkinlik ile de uluslararası konuşmacıların ülkelerindeki durumu paylaşacaklarını ve sonrasında Politika Belgesi’nin oluşturulacağını ifade etti.  

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun’un yapmış olduğu açılış konuşmasından sonra, AB Başkanlığı’ndan Çağla Serim söz aldı. Sayın Serim, AB programlarının geçmişten bugüne sürecinden bahsederek, Sivil Toplum Diyalogu programı hakkında ve projeler hakkında genel bilgiler paylaştı.

Açılış konuşmalarının ardından, proje danışmanı Prof. Dr. Barbaros Özer, projede bugüne kadar yapılan tüm aktiviteleri ve elde edilen veriler ile çözüm önerilerini paylaştı.

Uluslararası Ağ Kurma Etkinliği’nin devamında, “AB’de Çiğ Süt Kalitesini Geliştirmeye Yönelik Temel Stratejiler” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Bu panelde AB’de çiğ süt kalitesine ilişkin farklı ülke uygulamaları hakkında bilgi edinildi. Bu kapsamda, Almanya Büyükelçiliği Gıda ve Tarım Müsteşarı Thomas Huber, Hollanda Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Maarten Wegen, Polonya Süt Odası temsilcisi Anna Lapinska, Slovenya Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Barbara Rupnik ve proje ortağımız FEDERALIMENTARE temsilcileri Maurizio Notarfonso ve Giorgia Sabbatini ülkelerindeki süt ve süt ürünleri sektörüne ilişkin görüşlerini paylaştı.

Uluslararası Ağ Kurma Etkinliği’nin öğleden sonraki bölümünde ise, “Çiğ Süt Kalitesinin İyileştirilmesi, Türkiye için Politika Önerileri” başlıklı bir panel düzenlendi. Bu panelin moderatörlüğünü SETBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Can Sağlık üstlenmdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Aynes Gıda CEO’su Murat Hocalar ve Atasancak Acıpayam Tarım İşletmesi Hayvansal Üretim ve Satış Genel Müdürü İlker Kocaer görüşlerini paylaştı.  

Sayın Demirok, yapmış olduğu sunumunda, ülkemizde süt ve süt ürünlerine ilişkin verileri, işletme sayılarını, dünya süt üretim verilerini ve ülkemizin konumunu, çiğ inek sütünün nasıl sınıflandırıldığını anlatarak gelecekte yapılacak uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Anılan etkinliğin basın bültenine ulaşmak için tıklayınız. 

Fotoğraflar