SETBİR YÖNETİM KURULU BAŞKANI İSA COŞKUN’DAN 1 HAZİRAN DÜNYA SÜT GÜNÜ MESAJI

“Süt Sektörü Olarak Karbon Sıfır Hedefini Destekliyoruz.”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, 1 Haziran Dünya Süt Günü’ne ilişkin mesaj yayımladı. İsa Coşkun mesajında, “Daha yaşanabilir bir dünya için karbon sıfır hedefine ulaşmaya ihtiyacımız var. Süt sektörü olarak karbon sıfır hedefini destekliyoruz. Süt sektöründeki işletmelerimizde sürdürülebilirlik uygulamaları gün geçtikçe artıyor. Üreticilerimizin de sürdürülebilirlik uygulamaları hakkında farkındalıklarını artırmaya ve sorumluluklarını hatırlatmaya devam ediyoruz.” dedi.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü'nün (FAO) 2001 yılında aldığı karar uyarınca her yıl 1 Haziran tarihi Dünya Süt Günü olarak kutlanıyor. Global Dairy Platform tarafından desteklenen resmi site worldmilkday.org ise 1 Haziran Dünya Süt Günü kutlamaları için her yıl farklı bir tema belirliyor. Bu yılın teması ise; halihazırda süt sektöründe devam eden iklim eyleminin hızlandırılması, süt ve süt ürünleri sektörünün gezegen üzerindeki etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi oldu.

Bu kapsamda Türkiye’nin süt ve süt ürünleri sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Coşkun şöyle konuştu: “1 Haziran Dünya Süt Günü, sütün insan sağlığı için önemini yeniden hatırlamak açısından önemli bir fırsat sunuyor. Biz SETBİR olarak tüm vatandaşlarımızın kaliteli süte erişimi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mayıs ayı içinde ‘Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt projemizin çıktılarını kamuoyu ile paylaştık. Projemizin amacı, Avrupa ve Türkiye deneyimi üzerine karşılaştırmalı analize dayalı çiğ sütün kalitesini iyileştirmek için yol haritası geliştirmek ve çiğ süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenliği sürdürmekti. Bu kapsamda ‘Türkiye Süt Sektörü Yol Haritası’ politika belgemizi de yakında kamuoyu ile paylaşacağız.

Türkiye, çiğ süt kalitesinin iyileştirilmesi ve üretim verimliliğinin artışında son 20 yılda ilerlemeler kaydetti. Ülkemiz 2021 yılında 23,2 milyon ton süt üretimiyle dünyada sekizinci, Avrupa Birliği ülkeleri içinde üçüncü sırada yer alıyor. Süt ürünleri, her gün binlerce satış noktasında tüketicilerle buluşuyor. Avrupa Birliği ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin de dâhil olduğu toplam 100’ü aşkın ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapılıyor. Rakamların ortaya koyduğu üzere Türkiye süt sektörünün potansiyeli çok yüksek. Ancak kaliteli ve güvenli süt üretiminin ve üretim potansiyelinin artırılabilmesi için bazı yapısal sorunların çözülmesi, istikrar sağlayıcı tedbirlerin alınması gerekiyor. SETBİR olarak paydaşlarımız ile eş güdümlü olarak hareket etmeye, süt ve süt ürünlerinin üretim sürecinde gıda hijyeni ve güvenliği konusunda birlikte aktif rol almaya hazırız.”