SETBİR üyeleri koronavirüs salgınının yarattığı sorunları konuştu

SETBİR Yönetim Kurulu ve SETBİR üyeleri, koronavirüs salgını nedeni ile işlerin sosyal mesafeyi koruyup bulaşmaya karşı her türlü önlem alınarak, mümkün olduğunca da evlerden yürütülmeye gayret gösterildiği dönemde, fiziken bir araya gelip toplantı yapmak mümkün olmadığından, salgının yol açtığı sorunları görüşüp konuşmak amacı ile çevrimiçi (online) genel üye toplantısında bir araya geldi.

SETBİR Yönetim Kurulu ve SETBİR üyeleri, koronavirüs salgını nedeni ile 15 Mayıs 2020 Cuma günü saat 15.00'te, çevrimiçi (online) genel üye toplantısında bir araya geldi. Toplantının başında SETBİR Başkanı Tarık Tezel şunları söyledi:

"Koronavirüs salgınının tüm dünyayı ve ülkemizi derinden etkilediği bu dönemde, sektörlerimiz de doğal olarak diğer tüm sektörler gibi salgının etkilerine maruz kaldı. İşlerin sosyal mesafeyi koruyup bulaşmaya karşı her türlü önlemin alınarak, mümkün olduğunca da evlerden yürütülmeye gayret gösterildiği şu sırada, fiziken bir araya gelip toplantı yapmak da mümkün değil. Bu nedenle hem halinizi hatırınızı sormak, hem şahsınız ve işiniz ile ilgili doğrudan bilgi almak, hem de salgının yol açtığı sektörel sorunlarımızı görüşüp konuşmak amacı ile bu online toplantıyı planladık. 

İster webinar, ister online, ister görüntülü, ne dersek diyelim, bu kaos dönemi, meşhur Çin atasözündeki gibi bazı fırsatları da beraberinde getirdi, fiziken karşı karşıya gelerek olmasa da eskiden hiç olmadığı kadar yoğun bir iletişim fırsatı sağladı. Kabul ederseniz bu toplantıya, “genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı” demek ve sizlerin teveccühüne bağlı olarak zaman içinde belli aralıklar ile bu toplantıları sürdürmek istiyoruz. Böylelikle SETBİR üyesinin, yönetim kurulunda da yönetim kurulunun icraatında da fikrinin, tecrübesinin, sesinin ve duygusunun daha fazla temsil edilmesini sağlayacağımıza inanıyorum.

Bunların yanı sıra yönetim kurulumuzun kamu kurumları ile rutin olarak  olarak sürdürdüğü iletişime bundan böyle zaman zaman sizleri de dahil etmek istiyoruz. Sizleri şimdiden, 20 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00’te Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü ile 22 Mayıs Cuma günü de Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü ile yapacağımız online toplantılara davet ediyoruz. Ramazan Bayramı’ndan sonra da Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ile yine bir online toplantı gerçekleştireceğiz. Her üç toplantıda da günümüzün sektörel sorunlarını hep birlikte müzakere edeceğiz. Toplantıların davetleri ayrıca e-posta ile sizlere duyurulacak. Hepinizi bekleriz.

Bu arada yeri gelmişken sizleri SETBİR’in yenilenen web sitesini ziyaret etmeye davet ediyorum. Bir portal olarak tasarlanan sitenin zaman içinde süt ve kırmızı et sektörleri için bir bilgi ve başvuru kaynağı olmasını hedefliyoruz. Sitenin özellikle “Üyelerimizden” bölümü, doğrudan sizlerin katkısnı bekliyor. Genel sekreterliğimize ulaştıracağınız şirketl haberlerinizi bu bölümde paylaşacağız. SETBİR web sitesinin üyelerimiz ve paydaşlarımız için sağlam bir iletişim köprüsü kuracağına inanıyor, yanı sıra derneğin sosyal medya hesaplarını da takip ettiğinizi ve takipçi sayısının artması için çaba göstereceğinizi umuyorum.

Değerli üyelerimiz, kıymetli meslektaşlarım,

Şöyle üç ay öncesine doğru uzanıp hafızalarımızı tazelediğimizde, dünya gündeminin endüstri 4.0 ile yapay zeka ile ticaret savaşları ile  bölgesel çıkar savaşları ile meşgul olduğunu görürüz. Oysaki dünya, şubat ayının sonunda bir baktı ki sanayi devrimleri, yapay zeka gibi yüksek ideallere koşan, hırs ve ihtirasla savaşan insanlık, henüz yeteri kadar ve doğru şekilde el yıkamayı bilmiyormuş! Hani Temel mezar taşına “Bu da bana ders olsun” diye yazdırmış ya, işte dünyanın henüz bu dersi alamadığını gördük. Tarihte pek çok salgın gören dünya, maalesef 21. yüzyılda, bunca ileri teknoloji, bunca tıp bilgisi, bunca sözüm ona modern toplumsal yaşam düzenine rağmen, bir kez daha salgına yenildi ve pek çok evladını kaybedip, pek çoğunu da ölümün eşiğine getirdi.

Sözümü bağlayacağım yer şurası: Biz sütçüler, biz etçiler, biz veteriner hekimler, biz sektörün hijyen tedarikçileri, biz sektörün ambalajcıları, biz sektörün makinecileri… Biz demiştik. Biz hep hijyen, hep temizlik, hep hassas muhafaza koşulları, hep iyi üretim uygulamaları, hep denetlenebilir, izlenebilir tedarik zinciri demiştik. Hep halk sağlığı, hep kalite, hep kalite odaklı verimlilik demiştik. Haklı çıkmış olmamız belki yaşananları değiştirmez ama yaşanacakları mutlaka değiştirmelidir. İşte bugün, bunları konuşalım istedik. Bundan sonrasında sizleri dinlemek, öncelikli sorunlarınızı öğrenmek, taleplerinizi almak istiyoruz. Buradan derleyeceğimiz bilgiler ile yarını birlikte kurgulamayı umuyoruz.