DAINME – SME

DAINME – SME Dairy Innovation for Mediterranean SME / Akdeniz Bölgesi KOBİ’leri için Sütçülük İnovasyonu

Projenin amacı, Akdeniz ülkelerinde süt ve süt ürünleri KOBİ'lerinin döngüsel ekonomisini iyileştirmektir. Bu amaca, yenilikçi teknolojilerin uygulanması ve yeni değerli süt ürünlerinin geliştirilmesiyle ulaşılacaktır. Proje başlama tarihi,1 Aralık 2019

Genel Amaçlar:

  • Peynir üreten işletmelerinin yan ürünlerinin, değerli protein fraksiyonlarının ayrılması yoluyla veya taze yiyeceklere dönüşümü yoluyla değerlendirilmek,
  • Peynir altı suyunun, yem veya atık (bazı ülkelerde doğrudan nehirlere) için kullanımını insan beslenmesi için yüksek değerli ve besleyici ürünlere dönüştürmek,
  • Keçi ve koyun sütünden elde edilen süt ve peynir altı suyunu değerlenmek. Bu hayvanlar normalde otlaklarda beslenir, bu da biyosistemlerin biyolojik çeşitliliği ve kırsal bakımı için çok önemlidir.
  • Gerçek süreçlerle karşılaştırıldığında, yeni gıda işleme teknolojilerini sürdürülebilirliği ve son ürün kalitesini artıracak şekilde değerlendirmek. Bu yeni teknolojilerin geliştirilmesi bölgedeki işlerin yaratılmasını da artıracaktır.

Projenin dört farklı özel hedefi:

  1. SO1: Küçük işletmelerin sütlerini veya peynir altı suyunu, sıvı gıdaları kurutmak için yeni bir sistemin geliştirilmesiyle, şu anda geleneksel sistemlerin ihtiyaç duyduğundan çok daha az yatırım ve enerji maliyeti ile kurutmasını sağlamak.
  2. SO2: Kullanılan enerjinin %20-30'unu azaltarak (yenilenebilir kaynaktan olabilir) püskürtme kurutma işleminin (gıda işleme alanındaki en yoğun enerji kullanıcısı) sürdürülebilirliğini arttırmak. Daha sonra, ortaya çıkan bu teknoloji her türlü süt tozu ve diğer gıdalarda uygulanabilir.
  3. SO3: Keçi ve koyun peynir altı suyuna dayalı bebek maması ve sporcu içecekleri için yeni peynir altı suyu protein fraksiyonlarını geliştirilmek. Daha sonra, yeni teknoloji herhangi bir yerde inek sütüne / peynir altı suyuna uygulanabilir.
  4. SO4: Peynir yapımında üretilen peynir altı suyu proteini ile süt ürünlerinin hazırlanmasına dayanarak, daha az peynir altı suyu miktarı olan veya teknolojik yeterliliği olmayan süt işletmeleri için yeni bir strateji oluşturmak.

 Proje hakkında detaylı bilgi almak için: https://dainme-sme.eu/

Twitter: @DainmEproject

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/dainme-sme-project/

 Proje broşürü için tıklayınız.  

Projenin ilk Haber Bülteni’ni okumak için tıklayınız. 

Projenin ikinci Haber Bülteni’ni okumak için tıklayınız. 

Projenin üçüncü Haber Bülteni’ni okumak için tıklayınız. 

Projenin dördüncü Haber Bülteni’ni okumak için tıklayınız. 

Projenin beşinci Haber Bülteni’ni okumak için tıklayınız.