ICCEE

ICCEE - Improving Cold Chain Energy Efficiency -Soğuk Zincirde Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Projesi

1 Eylül 2019 tarihinde başlayan proje, Horizon 2020 kapsamında desteklenmekte olup, 36 ay sürecektir. SETBİR, üyesi olduğu SPES Konsorsiyumu bünyesinde projeye dahil olmuştur.

ICCEE (Soğuk Zincirde Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi) projesi, gıda ve içecek sektörünün soğuk zincirlerindeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) tedarik zinciri enerji denetimleri yaptıktan sonra enerji verimliliği önlemlerini (EEM) üstlenmelerini kolaylaştıracaktır. Böylece uzman analitik araçlar ve özel paydaş kapasite geliştirme programları aracılığıyla, ICCEE projesi, Avrupa'daki küçük ve orta ölçekli işletmeleri içeren tedarik zincirlerine odaklanarak enerji verimliliği fırsatlarını gerçek yatırımlara dönüştürmeyi hızlandıracaktır.

Sektörün soğuk zincirlerine odaklanmak, büyük tasarruf potansiyeline sahip önemli enerji gereksinimlerinden (soğutmalı nakliye, işleme ve depolama) kaynaklanmaktadır. Tek bir şirket perspektifinden zincir değerlendirmesine geçen bütüncül yaklaşımın uygulanması, EEM'ler için fırsatların artmasına yol açmaktadır. EEM'lerin fizibilitesi, tüm yaşam döngülerini ve tüm tedarik zincirini kapsayan ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler dikkate alınarak değerlendirilecektir. Enerji dışı faydalar ve davranışsal yönler de ele alınacak ve KOBİ'lerin finansman planları ile ilgili öneriler değerlendirilecektir. Konsorsiyumdaki derneklerin işbirliği sayesinde eğitimlerin ilk kısmı 20 ulusal çalıştayla 300 şirkete ulaşacaktır.

ICCEE projesi, birincil enerji tasarrufu (118 GWh / yıl) getirecek, sürdürülebilir enerjide (64 milyon €) yatırım sermayesini artıracak ve sera gazı emisyonlarını (40.376 tonCO2 / yıl) azaltacaktır. Kapasite geliştirme faaliyetleri paydaşların bilgisini artırmaya ve enerji kültürlerini geliştirmeye yöneliktir (2000 kişi). ICCEE'den elde edilen sonuçlar, sektör için özel politikaların tanımlanmasında politika yapıcıları da destekleyecektir.

Projenin açılış toplantısı 23 - 24 Eylül 2019 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilmiştir.

Açılış toplantısı sonrasında, yiyecek ve içecek sektörünün soğuk tedarik zincirinde enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen proje ortakları, kendi ülkelerindeki depolama ve lojistik kapsamında firmalar ile enerji verimliliği üzerine anket çalışması yapmışlardır. Bu kapsamda, soğuk tedarik zincirinde enerji verimliliğinin mevcut rolü analiz edilmiştir.

61 yarı yapılandırılmış görüşme ve Avrupa Birliği'nin çeşitli üye ülkelerinden soğuk tedarik zincirlerinde faaliyet gösteren şirketlerle 175 katılımcıyla çevrimiçi yapılan anket sonucunda bir rapor hazırlanmıştır. Bu rapor, enerji verimliliğine bir tedarik zinciri mantığı ile yaklaşmanın ilgisini göstermekte olup, paydaş anket metodolojisini, sonuçlarını ve gözlemlerini sunmaktadır.

Anılan rapora ulaşmak için tıklayınız.  

Projenin ilk haber bültenine ulaşmak için tıklayınız

Projenin ikinci haber bültenine ulaşmak için tıklayınız.

Proje newsletter için tıklayınız.

Proje hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için https://iccee.eu/ adresini ziyaret ediniz.