SÜT DEĞERLİDİR: TEK İHİYACIMIZ KALİTELİ SÜT

Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt Projesi

“Sivil Toplum Diyaloğu 6. Programı” kapsamında hibe almaya hak kazanan  Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt projesi, Avrupa ve Türkiye deneyimi üzerine karşılaştırmalı analize dayalı çiğ sütün kalitesini iyileştirmek için bir yol haritası geliştirmek ve çiğ süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenliği sürdürmeyi amaçlamaktadır.

SETBİR tarafından yürütülmekte olan “Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt Projesi” 1 Nisan 2021 tarihinde başlamıştır. Proje ortakları; Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) ve İtalyan Gıda Endüstrisi Federasyonu (FEDERALIMENTARE)’dur. Proje süresi 15 aydır.

Projemizin genel hedefi, Türkiye'deki sivil toplumu, süt ve süt ürünleri üretim sürecinde gıda hijyeni ve güvenliğinde aktif rol almaya teşvik etmektir.

Projenin özel hedefi ise, Avrupa ve Türkiye deneyimi üzerine karşılaştırmalı analize dayalı çiğ sütün kalitesini iyileştirmek için bir yol haritası geliştirerek, çiğ süt üretiminde kalite, hijyen ve güvenliği sürdürmek; Türkiye için benzersiz bir model geliştirerek, sivil toplum kuruluşlarını ve süt sektörü temsilcilerini, 5996 sayılı Gıda Kanunu kapsamında çiğ süt üretiminde özel hijyen hükümlerinin uygulanmasında aktif rol almaları için harekete geçirmektir.

Başlıca Etkinlikler

  • Projenin tanıtımı için bir açılış organizasyonu düzenlenecektir.
  • Proje kapsamında öncelikle AB ve Türkiye’de süt sektörü incelenecek ve Türkiye’deki süt sektörünün durum analizi (10 röportaj ve 2 odak grup toplantısı) yapılacaktır.
  • Daha sonra İtalya ve Hollanda’ya çalışma ziyaretleri gerçekleştirilerek iyi uygulama örnekleri görülecek, karşılaştırmalı bir analiz geliştirilecektir.
  • Ülkemizde 4 ayrı ilde hedef grup ve paydaşlarla istişare amaçlı çalışma toplantıları yapılacaktır.
  • Ayrıca ülkemizde bir uluslararası toplantı ve kapanış toplantısı düzenlenecektir.
  • Tüm bu faaliyetler ışığında, “Türkiye'de Süt Kalitesinin ve Hijyeninin Artırılmasına Yönelik Politika Belgesi” hazırlanacak ve bir yol haritası geliştirilecektir.
  • Tüm proje faaliyetleri, projemizin görünürlüğünün ve bu kapsamda etkinliğinin artırılması amacıyla bir iletişim kampanyası ile birlikte yürütülecektir.

Diğer Çıktılar

  • Projede hedeflediğimiz grupların çalışma ziyareti deneyimine daha geniş katılımının sağlanması amacıyla tanıtımların yapılması,
  • Yapılacak tüm faaliyetlerin ve eylemlerin tanıtımı ve görünürlüğünün İletişim Stratejisi ile korunması,
  • Politika belgesi ile birlikte kamu idaresine ve süt sektörüne sağlanan yapılandırılmış ve kanıta dayalı bir rehberlik ve danışmanlık sağlanması olacaktır.

Projenin ilk haber bültenine ulaşmak için tıklayınız

İngilizce bülten için tıklayınız

Projenin ikinci haber bültenine ulaşmak için tıklayınız

İngilizce bülten için tıklayınız

Proje hakkındaki tüm dokümanlara ulaşmak için; www.sutdegerlidirprojesi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Facebook: @sutdegerlidirprojesi

Twitter: @cıg_sut            

Politika Belgesine ulaşmak için tıklayınız