MYCOSPEC

Projenin amacı, gıda ürünlerini ve işlenmiş gıdaları istila eden mantarlar tarafından üretilen mikotoksinlerin belirlenmesi için yeni bir sistem geliştirmek.

Gıdalardaki ve sıvı gıda maddelerindeki mikotoksinleri belirlemek için parmak izi teknolojisi

19 Kasım tarihinde AB-Araştırma projesi olan MYCOSPEC, KOBİ ve araştırma merkezlerinin katılımıyla başlatıldı.

MYCOSPEC projesi, İspanya Castelldefels’de faaliyet gösteren IRIS tarafından yürütülmekte olup, gıda ürünlerini ve işlenmiş gıdaları istila eden mantarlar tarafından üretilen mikotoksinlerin belirlenmesi için yeni bir sistem geliştirmeyi amaçlamaktadır. Mikotoksinle kontamine olmuş gıda, akut ve üzün süreli hastalıklara neden olabilmektedir. Mikotoksinlerin insanlara ve çiftlik hayvanlarına yüksek tehlike potansiyeli, sıkı düzenleyici kontrollerin olmasını gerektirir ve gıda ürünleri alıcılarının daha titiz ve zamanında yapılmış gıda güvenliği testine sahip gıdalara olan talebinin artmasını sağlar.

Yenilikçi çözüm, kızıl ötesi spektroskopik parmak izi teknolojisi temeline dayanır.

Bu toksinlerin niceliksel ve hızlı analizleri bugünkü analitik metotlar ile zor, masraflı, zaman kaybı olan ve bu alanda uygun olmayan bir kullanımdır. Analitik sonuçlar, laboratuarlar arasında, bazen büyüklükleri gereğince çeşitlilik göstermeye meyillidirler. MYCOSPEC projesi, kızılötesi spektroskopik parmak izine ve yeni lazer teknolojisine dayanan yeni bir alet geliştirecektir. Öngörülen yaklaşım, hassas bir şekilde miktarı belirlenmiş ve ortaya çıkarılmış daha fazla miktarlardaki tahıl ve gıda ürünlerini sağlayan çok hassas bir aletin gelişmesine olanak vermektedir. Değişken kalibrasyon ve güçlü kızıl ötesi lazer ışık kaynağı ile kombine edilen kızıl ötesi spektroskopik analiz, gıda ve yem sektöründeki görüntüleme sistemi için zorunlu olan ekin kalitesi ve güvenliği üzerinde hızlı bilgi sağlamayan bitki ana bileşenlilerin hızlı ve yüksek verimli izlenmesi için yeni bir yaklaşıma neden olacaktır.

Avrupa Komisyonunun Yedinci Çerçeve Programı tarafından desteklenmekte olan bu iki yıllık araştırma projesi, üç araştırma merkezi ULM Üniversitesi (Almanya), Viyana Tarım Kültürleri Üniversitesi (Avusturya), IRIS (İspanya) ve gelişime ve endüstriyel onaya katkıda bulunacak beş endüstriyel KOBİ partneri ICC (Avusturya), FULLWELL MİLL LİMİTED (UK), MG OPTICAL SOLUTİONS GMBH (Almanya), CERVESES LA GARDENIA (İspanya) ve SETBİR(Türkiye)’in  katılımıyla mantar hastalıklarının yerinde hızlı tespiti için yeni bir teknoloji geliştirecektir.

http://mycospec.eu/

Dökümanlar: MYCOSPEC BASIN BİLDİRİSİ / BASIN BÜLTENİ / MSPOSTER FİNAL2 / MSLEAFLET2