SAFEBAG

Projenin amacı, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin taşınması sırasındaki kontaminasyonu engellemek ve mikrobiyolojik güvenlik sağlamak için ürünün besleyici değerini etkilemeden raf ömrünü uzatan bir paketleme sistemi geliştirmek.

36 ay süreli projenin amacı yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin taşınması sırasındaki kontaminasyonu engellemek ve mikrobiyolojik güvenlik sağlamak için ürünün besleyici değerini etkilemeden raf ömrünü uzatan bir paketleme sistemi geliştirilmesidir.

Safebag, plazma teknolojisine dayanan paketlenmiş sebze ve meyvelerde çevre dostu etkili dekontaminasyon sistemidir. Taze doğranmış gıdaların dezenfeksiyon işleminde kullanılan kimyasal maddelerin azaltılması için giderek artan bir talep vardır. SAFEBAG yenilikçi bir yaklaşımla, kapalı bir paket içerisinde plazma yaratarak, hızlı uygulamaya olanak tanımakta ve işlem sonrası kontaminasyonu engellemektedir.

Söz konusu proje kapsamında bir prototip dizayn edilmiş ve prototipin endüstriyel doğrulama çalışmaları yapılmıştır. Paketlenmiş taze marul, meyve ve sebzeler üzerindeki etkinliği denenmiştir.

Sonuçların etkileri, tüketici güvenliğinin sağlanması, raf ömrünün artması ve taze ürünlere olan talebin artmasıdır. Bu sayede taze gıda üreticilerinin rekabet gücü de artacaktır.

http://safebag.eu/

31 Ekim 2014 tarihi itibari ile proje tamamlanmıştır.