CheeseCoat

Projenin amacı, ultra düşük yağlı (%3) Mozarella peyniri üretmek için üretim teknolojisi geliştirmek.

Ultra düşük yağlı (%3) mozarella peyniri üretmek için üretim teknolojisi oluşturulması

Pizzalar, hazır yemekler, sandviçler ve salatalarda kullanıma uygun ultra düşük yağlı (%3) mozarella peyniri üretimi gerçekleştirilecektir. Yeni geliştirilecek düşük yağlı mozarella peynirinin uygun tat, doku ve erime özelliklerine sahip olması amaçlanmaktadır. Toplumların yağ tüketimini sınırlama isteğinden dolayı yağı azaltılmış gıdalara olan ilgi sürekli artmakta ve bu ürünlerin kalite özellikleri, bilim dünyası ve endüstrinin araştırma alanı haline gelmektedir.

Mozarella peynirinin kullanım alanları içerisinde yer alan soğutulmuş ve dondurulmuş pizza ile hazır yemek üreten endüstriyel peynir sektörü en önemli hedef gruplarıdır. Marketlerde var olan düşük yağlı mozarella peynirinin yapısı ve erime özellikleri kötüdür bu nedenle tüketiciler tarafından tercih edilmemekte ve iyileştirilmesi gerekmektedir.

Öncelikle, düşük yağlı mozarella peynir üretimi için uygun, inovatif starter kültür seçimi yapılacaktır. Aynı zamanda üretilecek olan mozarellanın erime özelliklerini arttırmak için bir yağ kaplama prosesi geliştirilecektir. Bu yağ kaplama prosesi için yeni bir yağ kaplama makinesi geliştirilerek patenti alınacaktır. Sonuç olarak son tüketiciye istenen yapı, tat ve erime özelliklerine sahip mozarella peyniri sunulacaktır.

AB 7. Çerçeve Programı kapsamında yer alan projede, oluşturulacak yeni teknolojiler ile peynir ve peynir bazlı ürünlerde doymuş ve trans yağ içeriği kısıtlanmış olarak hem AB isteyen Avrupa mevzuatı sonucu güç kaybeden Avrupa peynir üretim endüstrisine destek olacağı düşünülmektedir.

11 üyeli projede, SETBİR tanıtım yöneticiliği görevine sahip olup, projenin yürütülecek olan tüm iş paketlerinde de görev almaktadır.

Proje hakkında detaylı bilgi için, internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

http://cheesecoatproject.com

Proje gelişmelerine ilişkin video yayınları

Video 1  ( Türkçe )

Video 2  ( İngilizce )

30 Kasım 2014 tarihi itibari ile proje tamamlanmıştır.