MildDry

Projenin amacı, ısıya duyarlı gıdalar için vakum kurutma ile desteklenmiş ekonomik, değişken frekanslı mikrodalga kurutma yöntemi geliştirmek.

MildDry projesinin amacı, iki etkin kurutma yöntemi olan mikrodalga kurutma ve vakum kurutma proseslerini birleştirerek etkinliklerini artırmaktır. Bu iki tekniğin faydalarının birleştirilmesi ile (mikrodalga kurutmanın maliyeti ve hızı ile vakum kurutmanın gıda kalitesini koruması) Avrupalı KOBİ’lerin kullandığı kurutucular için kullanışlı bir teknik geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

MildDry, mikrodalga ve vakum gibi iki etkili kurutma yönteminin yararlarının birleştirerek ısıya duyarlı gıda kurutması için alternatif bir teknoloji sunan bir projedir.

Kurutma, gıdaları uzun süre güvenli tutan kullanışlı ve geniş çaplı bir yöntemdir. Kurutulmuş gıdaların nakliye maliyetlerinin ucuz olması, uzun depolama ömrü ve kullanım kolaylığı gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Ancak, tat, aroma ve doku açısından mükemmel kaliteye sahip hassas gıdaların ısı ile görünümünün değişmesi önemli bir sorun teşkil etmektedir. Baharatlar, deniz ürünleri, sarımsak, zencefil, soğan ve karides gibi ürünler gazlı gözenekler içeren hücresel dokular olduğundan kurutma sırasında değişikliğe uğrayabilmektedirler. Bu değişim konvektif kurutma kullanılan ürünlerde, yüksek sıcaklıklara daha uzun süre maruz kalındığı için daha belirgindir. Bu nedenle sıcak havanın, gıdanın renk, besin ve lezzet gibi kalite niteliklerini önemli ölçüde azaltması sonucunda, kurutma yoğunluğu ve kurutma kapasitesi azalmaktadır. Ayrıca kurutulmuş ürünlerin özelliklerinin kaybolması, lezzet ve besin kaybına neden olan kimyasal değişimler konvektif kurutma sırasında meydana gelmektedir.

31 Ağustos 2014 tarihi itibari ile proje tamamlanmıştır.