Madde 1: Derneğin Kuruluşu, Adı ve Merkezi

Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilinde süt ve süt mamulleri, et ve et mamulleri ile gıda maddeleri üreten fabrika ve kurumların mensupları bu ana tüzükte yazılı hükümler dahilinde tüzel kişiliğe sahip “Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği” adı altında bir dernek kurmuşlardır. Derneğin Merkezi Ankara’ dadır.

Madde 2: Derneğin Amacı

I.AMAÇ

Türkiye’ de Süt, Et ve Gıda Sanayiinin gelişmesine katkıda bulunmak.

II.ÇALIŞMA KONULARI (Genel)

Türkiye içerisinde faaliyet gösteren Türk ve yabancı süt ve süt mamulleri, et ve et mamulleri, kanatlı, balık ve gıda maddeleri üreticilerine ve sanayicilerine mesleki, sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek, ülke hayvancılığının gelişmesine, halk sağlığına uygun ve dünya pazarlarında kalite, standart ve maliyet yönünden rekabet gücü üstün mamul üretimi hedefinin gerçekleştirilmesine, ülke içinde artan üretime yeterli talep yaratılmasına ve dış pazarlarda ihracat imkanları oluşturulmasına katkıda bulunmak, iç piyasada ve Türkiye’nin katılmış olduğu ortak pazarlardan veya dışından gerek üyeleri arasında gerekse üyelerine karşı yapılan ve yapılabilecek olan haksız rekabeti önlemek ve genel olarak üyelerinin ortak yararlarını korumak amacıyla hukuki takip dahil her türlü başvurularda bulunmak ve üyeleri  arasında dayanışmayı sağlamaktır.

III.ÇALIŞMA KONULARI (Özel)

A.  ANA STRATEJİLER

a) Süt, Et Hayvancılığı ile Gıda Sanayiinin gelişmesini teşvik edici alınması gerekli önlem ve tedbirleri tespit ve temine yönelik çalışma prensiplerini ilgili makamlara aktarmak, bu girişimlerin takipçisi olmak

b) Genel Tüketici haklarının organize bir biçimde korunması amacıyla nihai tüketiciye ulaşan gıda maddelerinin üretim standardını ve kalitesini tespit ve temine yönelik çalışma prensiplerini ilgili makamlara aktarmak, bu girişimlerin takipçisi olmak.

c) İç piyasalarda hammadde fiyat hareketlerini belirten bilgileri toplamak bu hususlarda ilgili rapor, dergi ve neşriyatı takip ederek uygulama ile ilgili prensip kararlarını tespit etmek.

d) Çevrenin korunmasına yönelik çalışmalara katılmak, bu çalışmalarda elde edilen bilgilere dayalı prensipler oluşturmak ve bu bağlamda derneğimizin üyesi sanayicileri bilinçlendirmek ve bu yöndeki uygulamaların özendirilmesini sağlamak.

B. TEKNİK DAYANIŞMA

a) Kuruluşların müşterek ihtiyaçlarının temini ve tedarikinde uygulanacak norm ve prensipleri tespit etmek.

b) Kuruluşların teknik, teknolojik ve işleme problemlerine çözüm getirecek tedbir ve çarelerin tespit ve tayinine çalışmak.

c) Yedek parça, yardımcı malzeme, makine , teçhizat ve malzemelerin sipariş ve imalatına esas teşkil eden spesifikasyon tespiti ve ithalatta kolaylık ve sürat sağlanmasına çalışmak.

d) Gerektiğinde teknik eleman tedarikinde ve eğitiminde yardımlaşmayı sağlamak.

e) Masrafların ve maliyetin asgariye indirilmesi konusunda araştırmalar yapmak ve bunların sonuçlarını üyelerin istifadesine arzetmek.

f) Üretimin standartlarına uygun olmasını sağlayacak tedbirleri tespit ile bunları üyelerin istifadesine arzetmek, uyulmasını sağlamak ve standartların hazırlanmasında ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğini temin etmek.

C. SÜT VE SÜT MAMÜLLERİ, ET VE ET MAMÜLLERİ, KANATLI, BALIK VE GIDA SANAYİİNİN GELİŞMESİ YÖNÜNDEN DAYANIŞMA:

a) Kuruluşların başlıca problemlerinin tespiti ile bunların halli zımmında resmi kuruluşlar nezdinde üyeler adına bir koordinasyon organı olarak faaliyette bulunmak.

b) Gerektiğinde kuruluşları arasında çıkacak anlaşmazlıklarda uzlaşmaya yardımcı olmak.

c) Süt ve süt mamulleri, et ve et mamulleri, kanatlı, balık ve gıda endüstrisine ait teknik ekonomik ve istatistiki bilgileri toplamak, bunlardan faydalanmak amacı ile dış ülkelerdeki benzer amaçlı dernek ve kuruluşlara mevzuat hükümleri dahilinde katılmak.

d) Süt ve süt mamulleri, et ve et mamulleri, kanatlı, balık ve gıda mamullerinin; depolama, dağıtım, tüketiciye intikali, maliyet ve satış fiyatlarının tespiti ile ilgili konularda çalışmalar yapmak, resmi makamlarca yapılacak çalışmaların ve alınacak kararların, üyelerin zararına olmaması için tedbirler almak ve bu hususlarda ilgili makamları uyarmak.

D.İlgili komitelerde süt ve süt mamulü, et ve et mamulü, kanatlı, balık ve gıda maddeleri sanayicilerinin temsil edilmesini sağlamak üzere girişimlerde bulunmak

E. Resmi mercilerce Derneğe verilecek görevleri yerine getirmek.

F. Derneğin amaçlarına ulaşmasını sağlamak için gerektiğinde kazanç sağlamak gayesi olmayan sair faaliyetlerde bulunmak

G. Amaç ve faaliyetleri için radyo ve televizyon, gazete, dergi, kitap, broşür gibi yayın vasıtalarından istifade ve toplantılar, kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler tertip etmek.

H. Üyeleri arasında haksız sayılabilecek rekabet hallerini önleyici tedbirler almak, üye olmayan kişilerin haksız rekabetine karşı üyelerine yardım etmek ve tavsiyelerde bulunmak

İ. İştigal alanı ile ilgili federasyonlara üye olmak 

Ana Tüzüğü İndirmek İçin Tıklayınız