AB VE TÜRKİYE'DE MUTLU HAYVANCILIK

AB VE TÜRKİYE'DE MUTLU HAYVANCILIK PROJESİ

“Sivil Toplum Diyaloğu 5. Programı” kapsamında hibe almaya hak kazanan proje, çiftlikte ve taşıma sırasında hayvan refahının sağlanmasını amaçlamıştır.

AB ve Türkiye’de Mutlu Hayvancılık Projesi

SETBİR tarafından yürütülmekte olan ve “Sivil Toplum Diyaloğu 5. Programı” kapsamında hibe almaya hak kazanan “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Mutlu Hayvancılık Projesi” 1 Nisan 2019 tarihinde başlamıştır.

Projemizin konusu, çiftlikte ve taşıma sırasında hayvan refahının sağlanmasıdır. Hayvan refahı, hayvanların yaşam kalitesini vurgulayan, fiziksel ve zihinsel sağlıklarını, refah ve mutluluklarını ve uzun yaşamı içeren bir kavramdır.

Çiftliklerdeki hayvan refahı yeterli ve kaliteli beslenme, hayvan başına ayrılan alan, toprağın yapısı, hava kalitesi ve sıcaklık bakımından barınakların uygunluğu anlamına gelmektedir. Modern işletmelerde bu faktörler göz önünde bulundurulurken, küçük aile işletmelerinin sınırlı imkanları nedeniyle, Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvan refahı yeterli seviyede değildir. Öte yandan Türkiye'de kaliteli mera alanlarının yetersizliği, yem üretimimizin dışa bağımlılığı dolayısı ile besleme süreçlerinde de sıkıntı bulunmakta olup, hayvan barınaklarındaki fiziki koşullarda ise geçmişe oranla iyileştirme odaklı çabalar sürmektedir.

Hayvanların taşıma araçlarına yüklenmesi, yükleme ve boşaltma rampalarının özellikleri, araçta hayvan başına düşen alan, taşıma aracının özellikleri, yol ve iklim koşulları gibi faktörler refah üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.

Bu kapsamda sektörümüze ilişkin bu sorunların çözülebilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da desteği ve İspanya’dan “Valensiya Bölgesel Gıda İşleri Federasyonu (FEDACOVA)’nun da ortaklığı ile proje yürütülmüştür.

Bu amaçla projemiz kapsamında:

  • AB iyi uygulama örnekleri incelenerek ve karşılaştırılarak, çiftlikte ve taşımada rehberler araştırılarak ülkemize uyarlanmıştır.
  • Ülkemizde çiftlikte taşımada hayvan refahı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte bilgi notları ve rehberler hazırlanmıştır.
  • Hazırlanan rehberler ve eğitim sunumlarından sonra, hayvan yetiştiricileri / çiftçiler ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nda görevli sınır kontrol personellerine yönelik eğitimler verilmiştir.
  • Hayvan nakil araçlarını kullanan şoförlerin farkındalığının artırılması ve sürece özgü uzmanlaşmalarına yönelik bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştirilmiştir ve hayvan refahı konusunda farkındalıklarının artırılması sağlanmıştır.
  • Proje kapsamında bir iletişim stratejisi hazırlanarak iletişim araçları geliştirilmiş, proje internet sitesi ve mobil aplikasyon tasarımları yapılmıştır.
  • AB iyi uygulama örneklerinin yerinde görülmesi amacıyla ilgili iki ülkeye ziyaret gerçekleştirilmiştir.
  • İspanyol proje ortağımız FEDACOVA ise AB iyi uygulama örneklerinin yerinde incelenmesi ve AB mevzuatının ve kılavuz örneklerinin temini konusunda destek olmuştur.

Projemiz kapsamında eğitim aktiviteleri ve bilgilendirme ziyaretleri, Bursa, Erzurum ve Mersin illerinde yüz yüze, Balıkesir ve Edirne illerindeki eğitimler ise online olarak gerçekleştirilmiştir.  

Proje hakkındaki tüm dokümanlara ulaşmak için: http://www.hayvanrefahiprojesi.org/  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Fotoğraflar